Program

 

22.04.2022 WYKŁADY

08.00 - 09.00 Rejestracja uczestników
09.00 - 09.10 Otwarcie XVI FORUM
09.10 - 09.25 Przedstawienie sylwetki prof. dr hab. Zdzisława Śliwy
- prof. dr hab. Piotr Ślósarz, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, współautor prof. dr hab. Adam Gut
OBRADY PLENARNE
09.30 - 10.00

Zmiany klimatu a rolnictwo w Polsce

- prof. UP dr hab. Bogdan Chojnicki, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu

10.00 - 10.30

Możliwości ograniczenia w produkcji zwierzęcej emisji gazów do atmosfery

-  prof. dr hab. Jacek Dach, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu

10.30 - 11.00

Zmiany klimatyczne a rozprzestrzenienie chorób zakaźnych

- prof. PIWet-PIB dr hab. Magdalena Larska, Zakład Wirusologii, Państwowy Instytut Weterynaryjny - Państwowy Instytut Badawczy w Puławach, współautor dr n. wet. Michał K. Krzysiak

11.00 - 11.30 

BIOGAZOWNIA jako najlepszy sposób do obniżenia emisji gazów z produkcji zwierzęcej oraz dodatkowe stabilne źródło dochodów z pozostałości produkcyjnych

- mgr inż. Mirosław Michalak - Firma DynamicBIOGAS

11.30 - 12.00

Przerwa kawowa 

SEKCJA BYDŁO

12.00 - 12.20 

Wpływ stresu cieplnego w okresie przejściowym na wyniki produkcyjne krów mlecznych

- dr inż. Barbara Stefańska, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu

12.20 - 12.40

Profilaktyka stresu cieplnego w odchowie cieląt i jałówek

- dr hab.  Paweł Górka prof. URK, Uniwersytet Rolniczy w Krakowie

12.40 - 13.00

Żywienie krów w warunkach stresu cieplnego

– dr inż. Ryszard Kujawiak, Sano - Nowoczesne Żywienie Zwierząt Sp. z o.o.

13.00 - 13.20

Stres cieplny a płodność

- lek. wet. Michał Hądzlik, Drzewce

13.20 - 13.40

Przerwa kawowa

13.40 - 14.00

Produkcja pasz z użytków zielonych w warunkach suszy

- prof. dr hab. Piotr Goliński, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu

14.00 - 14.20

Możliwości ograniczenia ilości metanu emitowanego przez krowy mleczne

- dr hab. Marcin Pszczoła, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu

14.20 - 14.40

Precyzyjne zarządzanie żywieniem w technologii TMR w kontekście zmian klimatycznych

- mgr inż. Dawid Chudaś, ALIMA-BIS

14.40 - 15.00

Wpływ zmian klimatycznych na pasze - mikotoksyny w kiszonkach

- Żanetta Chodorowska - firma DSM Nutritional Products

15.20

Obiad

SEKCJA ŚWINIE
12.00 - 12.30

Stymulacja naturalnych mechanizmów obronnych szansą na ograniczenie stosowania antybiotyków w chowie i hodowli świń

- prof. dr hab. Małgorzata Pomorska-Mól, dr n. wet. Arkadiusz Dors, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu

12.30 - 13.00 

 Audyty środowiskowe ferm trzody chlewnej

- dr n. wet. Bogusław Zakrzewski, MSD Animal Health

13.00 - 13.30

Antybiotykooporność (antybiotykowrażliwość) bakterii wywołujących problemy kliniczne u świń

- dr n. wet. Artur Jabłoński, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie

13.30 - 13.50

Przerwa kawowa

13.50 - 14.20

Niehormonalne metody zarządzania rozrodem świń

- dr Wojciech Korczyński, Vetoquinol Biowet sp. z o.o

14.20 - 14.50

Nanotechnologia – nowatorskie podejście w walce z drobnoustrojami w hodowli zwierząt

- mgr Klaudia Kwiecińska, firma Smart Nanotechnologies S.A.

14.50 - 15.20

Zanieczyszczenie środowiska wskutek produkcji zwierzęcej - sposoby redukcji poziomu czynników zanieczyszczających środowisko

- dr med. wet. Aleksander Skoracki - BASKO Poznań

15.20 Obiad
SEKCJA DRÓB
12.00 - 12.20

Redukcja mikroorganizmów w budynku inwentarskim jako sposób poprawy dobrostanu stada

- mgr Krzysztof Polowczyk - firma Smart Nanotechnologies S.A.

12.20 - 12.40

Warunki pogodowe w cyklu rocznym a bezpieczeństwo mikrobiologiczne kurników

- dr hab. Kinga Stuper-Szablewska prof. UPP, dr inż. Tomasz Szablewski, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu

12.40 - 13.00

Ochrona skuteczności terapeutycznej chemioterapeutyków w zrównoważonej produkcji drobiarskiej

- dr inż. Paulina Abramowicz-Pindor, Adifeed

13.00 - 13.20

Alternatywne systemy utrzymania drobiu - dobrostan, jakość, środowisko

- dr hab. Katarzyna Połtowicz prof. IZ

13.20 - 13.40

Produkcja gęsiny w Polsce i na świecie

– mgr inż. Patrycja Dobrzyńska, Grupa Animpol Sp. z o.o. sp. k.

13.40 - 14.00

Przerwa kawowa

15.20

Obiad

 

W czasie FORUM w budynku i przed budynkiem Biocentrum przewiduje się prezentację sprzętu rolniczego oraz produktów kilkudziesięciu firm paszowych i weterynaryjnych działających w obszarze bydła, świń i drobiu.

Ta strona używa ciasteczek (COOKIES). Zapoznaj się z Polityką prywatności aby dowiedzieć się więcej.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.