ZAREJESTRUJ SIĘ JUŻ DZIŚ! Rejestracja do 11. kwietnia
REJESTRACJA

Program

 

20.04.2023 - WARSZTATY TERENOWE

07.00

Zbiórka uczestników na Parkingu UPP

– ul. Dojazd 11  

 08.45 - 12.00

GOSPODARSTWO DRZEWCE

– Ferma, kiszonki

09.00 - 11.30 

Zwiedzanie Fermy w Drzewcach, hala udojowa - karuzela

-  Hodowca – Michał Hądzlik, Roman Lipowczyk

- GEA - Tomasz Kruś, Jakub Kujawa

11.30 - 12.00

Czas na drobny poczęstunek

13.00 - 19.30

OSOWA SIEŃ

– Fermy, kiszonki

13.00

Przyjazd do Osowej Sieni

przyjęcie gości przez Prezesa Jana Pabierowskiego

13.15 -14.00

Zwiedzanie Fermy Jędrzychowice na 600 stanowisk, hala udojowa 2*20

- Główny hodowca – Janusz Kędziora

- GEA - Tomasz Kruś, Jakub Kujawa

14.00 - 14.30

Prezentacja zastosowania wozu Paszowego ALIMA bis

- Główny hodowca - Janusz Kędziora

- Alima bis - Tomasz Przybył

14.30 - 15.00

Wybór właściwych odmian kukurydzy

- Kier. Prod. Roślinnej - Zbigniew Grabowski

- Hodowla Roślin Smolice - prof. dr hab. Józef Adamczyk 

15.00 - 15.30

Techniki zakiszania

- Główny hodowca - Janusz Kędziora

- Lallemand - Michalina Osetek oraz Sławomir Walasek

15.30 - 16.00

Techniki zakiszania

- Główny hodowca - Janusz Kędziora

- Polmass - Waldemar Budziński

16.00 - 16.30

Techniki zakiszania

- Główny hodowca - Janusz Kędziora

- Agro-Tech Junoszyn - Roland Szymczak

16.30

Obiad dla uczestników warsztatów

19:30

Powrót do Poznania

21.04.2023 - DZIEŃ WYKŁADOWY

08.00 - 09.00 Rejestracja uczestników
09.00 - 09.10 Otwarcie XVII FORUM
09.10 - 09.25

 100-lecie Polskiego Towarzystwa Zootechnicznego

- prof. dr hab. Zbigniew Sobek, Liliana Ciesielska UP w Poznaniu

OBRADY PLENARNE

– prof. dr hab. Zbigniew Sobek, dr med. wet. Aleksander Skoracki

09.30 - 10.00

Najważniejsze przyczyny żywieniowe i dobrostanowe zaburzeń metabolicznych u krów mlecznych

- prof. dr hab. Z. Maciej Kowalski UR w Krakowie

10.00 - 10.30
Diagnostyka biochemiczna głównych schorzeń metabolicznych u bydła
– prof. dr hab. Przemysław Sobiech – UWM w Olsztynie
10.30 - 11.00

Żywienie precyzyjne krów mlecznych, nowa moda czy konieczność

- dr inż. Robert Mikuła, Katedra Żywienia Zwierząt UP w Poznaniu

11.00 - 11.30  Czynniki zdrowotne wpływające na efektywność wykorzystania paszy u świń
– dr n. wet. Arkadiusz Dors, Katedra Nauk Przedklinicznych i Chorób Zakaźnych UP w Poznaniu
11.30 - 12.00

Przerwa kawowa 

SEKCJA BYDŁO

– prof. dr hab. Włodzimierz Nowak

12.00 - 12.20 

Selekcja bydła mlecznego w kontekście wyzwań klimatycznych

– dr hab. Sebastian Mucha CGen, PFHBiPM

12.20 - 12.40 Optymalizacja żywienia bydła mlecznego i kurcząt rzeźnych w trosce o klimat
– prof. dr hab. Adam Cieślak, prof. dr hab. Damian Józefiak, dr inż. Bartosz Kierończyk, prof. dr hab. Małgorzata Szumacher-Strabel, dr inż. Anita Zaworska, Katedra Żywienia Zwierząt UP w Poznaniu
12.40 - 13.00 Możliwości ograniczenia emisji gazów cieplarnianych poprzez optymalizację żywienia krów mlecznych
– dr inż. Sebastian Michalak Cargill Poland Sp. z o.o.
13.00 - 13.20

Higiena okołoudojowa - podstawowe błędy w stosowaniu

- dr n. wet. Sebastian Smulski, Katedra Chorób Wewnętrznych i Diagnostyki UP w Poznaniu Wewnętrznych i Diagnostyki UP w Poznaniu

13.20 - 13.40

Diagnostyka i profilaktyka schorzeń bakteryjnych u bydła

- lek. wet. Jarosław Szubstarski (Invac Polska sp. z o.o.)

13.40 - 14.00

Prawidłowe zasady leczenia mastitis u krów

- lek. wet. Tomasz Pelec, Katedra Chorób Wewnętrznych i Diagnostyki UP w Poznaniu

14.00 - 14.15

Przerwa kawowa 

14.15 - 14.35

Współczesne rozwiązania technologiczne stosowane w żywieniu krów w obliczu kryzysu energetycznego

- mgr inż. Tomasz Przybył ALIMA-BIS

14.35 - 14.55

Ekstruzja i mikronizacja - Optymalizacja żywienia z wykorzystaniem nowoczesnych technologii w przemyśle paszowym

- dr inż. Arkadiusz Michalak, Lira

14.55 - 15.15

Optymalizacja żywienia krów w Sano Agrar Institut w czasach kryzysu energetycznego

– dr inż. Ryszard Kujawiak, Sano - Nowoczesne Żywienie Zwierząt Sp. z o.o.

15.15 - 15.35

Nowa metoda wykorzystania mocznika do oceny zbilansowania dawki pokarmowej

– dr inż. Katarzyna Rzewuska, mgr inż. Krzysztof Bączkiewicz

15.35 - 15.55

Czy zmiany klimatyczne mają wpływ na produkcję mleka

- prof. dr hab. Z. Maciej Kowalski, UR w Krakowie

16.00

Dyskusja i zakończenie obrad w Sekcjach - przerwa obiadowa

SEKCJA ŚWINIE

prof. dr hab. Małgorzata Pomorska-Mól

12.00 - 12.30

 Diagnostyka i profilaktyka schorzeń bakteryjnych u świń

- lek. wet. Jarosław Szubstarski, Invac Polska sp. z o.o.

12.30 - 13.00 

Wpływ klimatu na występowanie włośnicy u dzików

- dr Mirosław Różycki, Katedra Nauk Przedklinicznych i Chorób Zakaźnych UP w Poznaniu

13.00 - 13.30

Pasze objętościowe w żywieniu świń metodą na obniżenie kosztów produkcji

– dr hab. Karolina Szulc, Katedra Hodowli Zwierząt i Oceny Surowców UP w Poznaniu

13.30 - 13.45

Przerwa kawowa

13.45 - 14.15

Wypadanie narządów miednicy u świń - opis, przyczyny, sposoby leczenia

- dr med. wet. Aleksander Skoracki - BASKO Poznań

14.15 - 14.45

Wpływ zmian klimatycznych na dobrostan i produkcyjność trzody chlewnej

- dr inż. Marian Kamyczek, Instytut Zootechniki PIB, Zakład Doświadczalny Pawłowice

14.45 – 15.15

Potencjał substancji fitogenicznych w żywieniu świń

- mgr inż. Krystian Antkowiak, JHJ

15.15 – 15.45

Innowacyjne zastosowanie nanotechnologi w dezynfekcji obiektów inwentarskich

– mgr inż. Krzysztof Polowczyk, Smart Nanotechnologies

16.00 Zakończenie w Sekcjach i przerwa obiadowa

 

W czasie FORUM w budynku i przed budynkiem Biocentrum przewiduje się prezentację sprzętu rolniczego oraz produktów kilkudziesięciu firm paszowych i weterynaryjnych działających w obszarze bydła, świń i drobiu.

Ta strona używa ciasteczek (COOKIES). Zapoznaj się z Polityką prywatności aby dowiedzieć się więcej.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.