Program
22.04.2022 WYKŁADY |
|
08.00 - 09.00 | Rejestracja uczestników |
09.00 - 09.10 | Otwarcie XVI FORUM |
09.10 - 09.25 | Przedstawienie sylwetki prof. dr hab. Zdzisława Śliwy - prof. dr hab. Piotr Ślósarz, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, współautor prof. dr hab. Adam Gut |
OBRADY PLENARNE | |
09.30 - 10.00 |
Zmiany klimatu a rolnictwo w Polsce - prof. UP dr hab. Bogdan Chojnicki, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu |
10.00 - 10.30 |
Możliwości ograniczenia w produkcji zwierzęcej emisji gazów do atmosfery - prof. dr hab. Jacek Dach, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu |
10.30 - 11.00 |
Zmiany klimatyczne a rozprzestrzenienie chorób zakaźnych - prof. PIWet-PIB dr hab. Magdalena Larska, Zakład Wirusologii, Państwowy Instytut Weterynaryjny - Państwowy Instytut Badawczy w Puławach, współautor dr n. wet. Michał K. Krzysiak |
11.00 - 11.30 |
BIOGAZOWNIA jako najlepszy sposób do obniżenia emisji gazów z produkcji zwierzęcej oraz dodatkowe stabilne źródło dochodów z pozostałości produkcyjnych - mgr inż. Mirosław Michalak - Firma DynamicBIOGAS |
11.30 - 12.00 |
Przerwa kawowa |
SEKCJA BYDŁO |
|
12.00 - 12.20 |
Wpływ stresu cieplnego w okresie przejściowym na wyniki produkcyjne krów mlecznych - dr inż. Barbara Stefańska, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu |
12.20 - 12.40 |
Profilaktyka stresu cieplnego w odchowie cieląt i jałówek - dr hab. Paweł Górka prof. URK, Uniwersytet Rolniczy w Krakowie |
12.40 - 13.00 |
Żywienie krów w warunkach stresu cieplnego – dr inż. Ryszard Kujawiak, Sano - Nowoczesne Żywienie Zwierząt Sp. z o.o. |
13.00 - 13.20 |
Stres cieplny a płodność - lek. wet. Michał Hądzlik, Drzewce |
13.20 - 13.40 |
Przerwa kawowa |
13.40 - 14.00 |
Produkcja pasz z użytków zielonych w warunkach suszy - prof. dr hab. Piotr Goliński, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu |
14.00 - 14.20 |
Możliwości ograniczenia ilości metanu emitowanego przez krowy mleczne - dr hab. Marcin Pszczoła, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu |
14.20 - 14.40 |
Precyzyjne zarządzanie żywieniem w technologii TMR w kontekście zmian klimatycznych - mgr inż. Dawid Chudaś, ALIMA-BIS |
14.40 - 15.00 |
Wpływ zmian klimatycznych na pasze - mikotoksyny w kiszonkach - Żanetta Chodorowska - firma DSM Nutritional Products |
15.20 |
Obiad |
SEKCJA ŚWINIE | |
12.00 - 12.30 |
Stymulacja naturalnych mechanizmów obronnych szansą na ograniczenie stosowania antybiotyków w chowie i hodowli świń - prof. dr hab. Małgorzata Pomorska-Mól, dr n. wet. Arkadiusz Dors, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu |
12.30 - 13.00 |
Audyty środowiskowe ferm trzody chlewnej - dr n. wet. Bogusław Zakrzewski, MSD Animal Health |
13.00 - 13.30 |
Antybiotykooporność (antybiotykowrażliwość) bakterii wywołujących problemy kliniczne u świń - dr n. wet. Artur Jabłoński, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie |
13.30 - 13.50 |
Przerwa kawowa |
13.50 - 14.20 |
Niehormonalne metody zarządzania rozrodem świń - dr Wojciech Korczyński, Vetoquinol Biowet sp. z o.o |
14.20 - 14.50 |
Nanotechnologia – nowatorskie podejście w walce z drobnoustrojami w hodowli zwierząt - mgr Klaudia Kwiecińska, firma Smart Nanotechnologies S.A. |
14.50 - 15.20 |
Zanieczyszczenie środowiska wskutek produkcji zwierzęcej - sposoby redukcji poziomu czynników zanieczyszczających środowisko - dr med. wet. Aleksander Skoracki - BASKO Poznań |
15.20 | Obiad |
SEKCJA DRÓB | |
12.00 - 12.20 |
Redukcja mikroorganizmów w budynku inwentarskim jako sposób poprawy dobrostanu stada - mgr Krzysztof Polowczyk - firma Smart Nanotechnologies S.A. |
12.20 - 12.40 |
Warunki pogodowe w cyklu rocznym a bezpieczeństwo mikrobiologiczne kurników - dr hab. Kinga Stuper-Szablewska prof. UPP, dr inż. Tomasz Szablewski, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu |
12.40 - 13.00 |
Ochrona skuteczności terapeutycznej chemioterapeutyków w zrównoważonej produkcji drobiarskiej - dr inż. Paulina Abramowicz-Pindor, Adifeed |
13.00 - 13.20 |
Alternatywne systemy utrzymania drobiu - dobrostan, jakość, środowisko - dr hab. Katarzyna Połtowicz prof. IZ |
13.20 - 13.40 |
Produkcja gęsiny w Polsce i na świecie – mgr inż. Patrycja Dobrzyńska, Grupa Animpol Sp. z o.o. sp. k. |
13.40 - 14.00 |
Przerwa kawowa |
15.20 |
Obiad |
W czasie FORUM w budynku i przed budynkiem Biocentrum przewiduje się prezentację sprzętu rolniczego oraz produktów kilkudziesięciu firm paszowych i weterynaryjnych działających w obszarze bydła, świń i drobiu.